Ingyen dolgoztatta az Alakszai Zoltán vezette kormányhivatal a pedagógusokat

Megosztás

Több pedagógus számolt be arról, hogy a tavaszi érettségi szezonban végzett munkájukat azóta sem fizette ki a Kormányhivatal. Ezt az illetékesek tagadják.

„Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az érettségi tiszteletdíjak kifizetése folyamatos, a kormányhivatal minden fizetési kötelezettségének eleget tesz” – adott rövid választ a HVG több kérdésére a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal.

Azután kereste meg a HVG Alakszai Zoltán kormánymegbízott – vagy NER új elnevezéssel most már főispán – vezette hivatalt, hogy több pedagógus arról tájékoztatta lapunkat: a május-júniusi érettségin végzett elnöki vagy az emelt szintű vizsgákon bizottsági tagi munkáját nem fizették ki.

Többféle szerződéssel foglalkoztatják erre a munkára a megfelelő végzettségű pedagógus szakembereket, a fizetés elmaradása, információink szerint, csak a vállalkozó szerződéssel megbízottakat – ebből több száz van – érinti.

Mint többen elmondták, eleve 90 napos határidőt kötött ki a kormányhivatal a szerződésben, de ez is lejárt a legtöbbeknek október elején, a honoráriumok azonban nem érkezetek meg.

Az emelt szintű érettségikre a hivatal három szakos tanárt kér fel a bizottságba, ebből kettő kérdezőtanár egy elnök, előbbiek díja 2030 forint érettségizőnként, az elnök díja pedig 3045 forint per fő. A kormányhivatalok által szervezett középszintű vizsgákon (ezek főleg a később maturálókat, vagy javító vizsgázókat érinti) részt vevő szakembereknek van egy minimumdíja, és ehhez jön vizsgázónként 508 forint. Elég bonyolult a díjazása az érettségiztető szakembereknek, van az elnöki és a kérdező tanári munka mellett díja a tesztek javírásának, a jegyzőkönyvezésnek és másnak is.

Egy nagyjából félszáz diákot érettségiztető elnöknek körülbelül 150 ezer forint jár. Ezt szerződésben rögzíti is a kormányhivatal. A HVG-nek több vizsgáztató is megszólalt, akik 150-250 ezer forintot várnak a munkájukért, ám ez Borsodban nem érkezett meg. Van olyan tanár, aki nemcsak Borsodban, hanem Szabolcsban is vállalt ilyen munkát. Az szabolcsi kormányhivatal rendben ki is fizette, a borsodi viszont nem.

Azaz a nyíregyházi vizsgákért járó pénzt rendben magkapta még nyáron, a miskolci vizsgákért járó pénz nem kapta meg.

Amikor erre telefonon rákérdezett a pedagógus, a kormányhivatal pénzügyi osztályvezetője arról tájékoztatta, hogy látja a rendszerben a több száz vállalkozói szerződést, de ezeket nem tudják kifizetni, mert a kormány kifizetési stopot rendelt el. Mint írtuk, szeptember végén egy úgynevezett „2000-es” kormányhatározat jelent meg, amelynek értelmében a kormány alá tartozó szervek – néhány tételtől eltekintve – október 31-ig nem fizethetnek ki lényegében semmit, ami nem bérköltség.

A határozatban négy kivétel szerepel: önkormányzatok és egyéb szervek gyermekjóléti, egészségügyi, köznevelési terheinek finanszírozása; a bérek és más személyi juttatások; a nemzetközi szerződésekhez vagy más jogszabályokhoz kötött kiadások; és a 2014–-2020-as uniós programok esedékes kifizetései.

Ezt a kifizetési stopot értelmezte úgy valószínűleg a borsodi kormányhivatal (de erre a kérdésünkre sem válaszolt), hogy akkor az érettségi elnökök munkáját nem fizeti ki. „Attól függ, ki hogyan értelmezi” – mondta a telefonban a pénzügyi osztály vezetője a felháborodott tanárnak. Nem arról beszélt tehát, hogy a szerződésben vállalt 90 nap utáni csúszás miatt mennyi késedelmi kamatot fognak fizetni, hanem azt, hogy októberben biztosan nem lesz pénz a több száz pedagógusnak.

A szabolcsi kollégáik például máshogy értelmezték ezek szerint a kifizetést.

Lassan indul az őszi érettségi szezon az egész országban, így Borsodban is. Hogy találnak-e a kormányhivatalok megfelelő számú szakembert az érettségik zavartalan lebonyolításához, az a napokban dől el. Nem lesz könnyű Borsodban.

Erre is rákérdezett a HVG az ispáni hivatalban, de onnan csak a fent idézett szűkszavú választ kaptuk. Így most csak a kérdéseiket tudjuk mutatni:

–          Kik azok, akiknek fizettek, kik, azok, akiknek nem fizettek?
–          Mi az oka, hogy a szerződésben foglaltak ellenére, és a fizetési határidőnek a jogszabály által adott három hónap letelte után sem fizették ki az érettségi elnökök, bizottsági tagok munkáját?
–          Mikor fogják teljesíteni a fizetési kötelezettségeiket?
–          Úgy tudjuk, mintegy 400 szakembert érint mindez (ennyien várják a munkájuk ellenértékét), van akinek százezres nagyságrendű összeggel, van akinek millióssal tartoznak. Ezt meg tudják erősíteni?
–          Van-e összefüggés a kifizetések elmaradása és aközött az állítólagos kormánydöntés között, ami kifizetési stopot rendel el?
–          Hamarosan kezdődik az őszi érettségi időszak, tudják garantálni, hogy az abban részt vevő szakemberek munkáját ki fogják fizetni?

Mi is több miskolci, borsodi pedagógussal beszéltünk, hogy mi a véleményük a kialakult helyzetről. Az általános vélekedés az volt, hogy ez az eset is jól példázza, hogy a jelenlegi kormánynak nem fontosak a pedagógusok, semmibe nézik őket és munkájukat is.

Kapcsolódó cikkek